· 

Een goed artikel schrijven; 18 handige tips

Tussen 1990 en 2000 schreef ik als freelancer voor een breed palet aan landelijke dag-, week- en maandbladen. Hieronder staan wat recente artikelen uit Frankwatching, maar ik schreef destijds voor o.a. NRC, Volkskrant, FD, Parool, AD, Elsevier, HP/deTijd, Quote, RAILS en een aantal vakbladen. De belangrijkste tip: hoe platgetrapt een onderwerp ook is, een verrassende invalshoek brengt zelfs een stijf bevroren onderwerp weer tot leven. Hoe schrijf je een goed artikel? 18 Handige tips.

Online artikel schrijven
Online artikel voor Frankwatching over beeldvorming met 11.600 views
  • Een onderwerp is één, een invalshoek is twee. Elk onderwerp heeft meerdere invalshoeken. Kies er een. Niet twee, maar één. 
  • Vraag je eerst af wat de relevantie is voor de doelgroep van het vakblad, de krant of het online platform. In een vakblad schrijf je voor je eigen peers, dus daar mag je meer de diepte in gaan maar vermijd ook daar het niveau van de puntzakspecialist, tenzij je voor een wetenschappelijk forum schrijft. 
  • In een vakblad staat je invalshoek centraal, op de opiniepagina of op een online forum je mening (kijk hier voor position paper schrijven), op een online platform als Frankwatching en in de krant staat het onderwerp en de invalshoek centraal en in de krant uiteraard de actualiteit. 
  • Aanvulling: vanaf 2022 is ChatGPT (gratis) beschikbaar, dat als opzet-tool of bron gebruikt kan worden voor een artikel over een bepaald onderwerp. 

wat is je punt?


Online artikel schrijven
Artikel voor LinkPizza op Frankwatching (450.000 volgers) met 16.700 views
  • Vat de koe bij de horens, val met de deur in huis en zaag van dik hout planken: wat is je punt, wat wil je daarover zeggen en waarom is dat geluid de moeite waard? 
  • Werk vervolgens in een zo recht mogelijke lijn naar de conclusie toe. Maak je in eerste instantie niet druk om mooi-schrijven en vermijd bijvoeglijke naamwoorden en de lijdende vorm want redacties houden niet van verstoppertje spelen.
  • Conclusie, kop en strekking moeten op een logische manier in relatie staan tot elkaar. 
  • Verdeel je artikel in alinea's en markeer de topische zin. De topische zin is de belangrijkste zin in je alinea. Opgeteld zouden die topische zinnen de lijn van je verhaal moeten vertellen. 
  • Probeer in de intro van je artikel de strekking scherp neer te zetten en blijf de intro tijdens het werkproces ook steeds aanpassen (zonder de focus geweld aan te doen) zodat die straks met een paar zinnen als zweepslagen de lezer in het verhaal trekt.  

een goed artikel schrijven? praktijkvoorbeelden


Online artikel schrijven
Artikel voor Epic Agility op Frankwatching met 3.400 views
  • Opsommen is geen schrijven. Connecting the dots is dat wel.
  • Cijfers en data zijn vooral in het schrijfproces belangrijk. Niet per se in het eindresultaat.
  • Veel bullet points? Dan ben je eerder bezig om een whitepaper te schrijven.
  • Een geschreven artikel kan, anders dan een gesproken lezing of presentatie, een hogere informatiedichtheid meekrijgen maar eigenlijk zit niemand op verregaande detaillering te wachten. Wel op een gedegen onderbouwing en op een aansprekende beschouwing. 
  • Zoek het ook niet in de nuance van de nuance. Dus geen 50 shades of grey, geen enerzijds/anderzijds redeneringen, geen desalnietteminnen en desniettegenstaanden. Probeer zo recht voor zijn raap mogelijk te schrijven. 

een goed artikel schrijven? de metafoor


online artikel schrijven
Artikel voor presentatiecoach Frank van Leer met 13.600 views
  • Een voorbeeld, anekdote of metafoor kan soms helpen om een onderwerp of issue aan te kaarten, maar dan moet zo'n voorbeeld wel voor zichzelf spreken.   
  • Een opiniërend artikel heeft een lengte van ongeveer 600 tot 800 woorden. Een meer journalistiek artikel ... tja, dat hangt er van af. Met 2.000 woorden heb je een hele krantenpagina voor jezelf, maar dan moet je ook echt goed kunnen schrijven. Voor online artikelen werk je met korte alinea's, maak je het stuk niet te lang en knip je alinea's op.   
  • Zorg voor een duidelijk auteursprofiel, zodat de redacteur die je stuk in ontvangst neemt weet wie je bent en uit welke hoedanigheid je schrijft.
  • En als het niet lukt om een artikel te plaatsen, bedenk dan dat je voor een artikel ook altijd een beroep kunt doen op een buitenboordmotor
  • En bedenk tot slot dat je de meeste tijd van het schrijven besteedt aan schrappen. Vraag je dus bij elk woord af: zit de lezer hierop te wachten?

Bob Duynstee schreef van 1990 tot 2000 voor landelijke bladen als NRC, Volkskrant, FD, AD, Elsevier, HP/deTijd, De Journalist, COMMUNICATIE, Advocatenblad, Binnenlands Bestuur en een hele reeks andere bladen.

 

EEN KENNISMAKINGSGESPREK IS KOSTELOOS EN VRIJBLIJVEND

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

verder lezen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0