Een goed artikel schrijven voor een vakblad of krant? Onze tips

ZZP'ers en professionals kunnen zichzelf prima in de picture spelen door een goed artikel te schrijven voor een vakblad,  krant of online forum of als gastblogger. Je kunt bijvoorbeeld je visie of mening geven over een discussie of iets aankaarten dat betrekking heeft op je vakgebied. De backlink naar je eigen website heeft veel linkbuilding-waarde (SEO) en de pdf van een gepubliceerd artikel doet het ook goed op je eigen website. Wat zijn de belangrijkste tips voor het schrijven van een goed artikel?

Training schrijven, schrijftraining Schrijven met Impact
Schrijftraining voor hoger opgeleiden als consultants, beleidsmedewerkers, advocaten, wetenschappers en accountants
 • Vraag je eerst af wat de relevantie is voor de doelgroep van het vakblad of de krant. In een vakblad schrijf je voor je eigen peers, dus daar mag je meer de diepte ingaan maar vermijd ook daar het niveau van de superspecialist, tenzij je voor een wetenschappelijk forum schrijft. 
 • In een vakblad staat je onderwerp centraal, op de opiniepagina of -forum je mening.  
 • Als het om je mening gaat of om een stelling, kan het soms helpen om eerst een argumentatieschema te maken: hoe ga je je conclusie/mening/visie onderbouwen?

wat is je punt?

 • Vat de koe bij de horens val met de deur in huis: wat is je punt, wat wil je daarover zeggen en waarom is dat geluid de moeite waard? 
 • Werk nu in een zo recht mogelijke lijn naar de conclusie toe. Verdeel je artikel in korte alinea's en markeer de topische zin. De topische zin is de belangrijkste zin in je alinea. Opgeteld zouden die topische zinnen de lijn van je verhaal moeten vertellen. Van kop tot staart.
 • Is er een actuele aanleiding voor je artikel? Dat verhoogt de attentiewaarde. Reageer je op iemand, maak dan meteen duidelijk op wie en waarom je daarop reageert. 
 • Zet er om te beginnen een werktitel boven en werk met (tijdelijke) tussenkopjes. Werktitel en voorlopige tussenkopjes dwingen je om goed naar de structuur en opbouw van je artikel te kijken. Aan het eind vervang je de werktitel en tussenkopjes door definitieve koppen.
 • Probeer in de intro van je artikel de strekking scherp neer te zetten en blijf de intro tijdens het werkproces ook steeds aanpassen zodat die straks met een paar rake zinnen precies aangeeft waar je artikel over gaat. 

Ghostwriter en ghostwriting
Waarom huur je een ghostwriter in?

een goed artikel schrijven? praktijkvoorbeelden

 • Een geschreven artikel kan, anders dan een lezing of presentatie, een hogere informatiedichtheid meekrijgen maar eigenlijk zit niemand op opsommingen of op reeksen feiten te wachten. Dat is geen schrijven. En terwijl de nuances er in een vakblad toe doen, zit in een krant of publiekstijdschrift geen lezer op een puntzakspecialist te wachten. Dus op de opiniepagina geen 50 shades of grey, geen enerzijds/anderzijds redeneringen, geen desalnietteminnen en desniettegenstaanden. Probeer zo recht voor zijn raap te schrijven. Van dik hout zaagt men planken.
 • Gebruik normale woorden. Ook in vakbladen. En vermijd, althans op de opiniepagina's of in publieksbladen, jargon. Voor peer-to-peer communicatie met vakgenoten kan jargon prima werken, maar besef dat het ook daar niet bijster creatief overkomt.  
 • Ervaring tikt aan. Praktijkvoorbeelden doen het altijd goed. Theoretische uitweidingen jaagt redacteuren van publieksbladen in de gordijnen. Probeer dus niet de puntzakspecialist uit te hangen.

een goed artikel schrijven? de metafoor

Heb je feedback, aanvullingen, vragen of adviezen bij deze blog? Laat het mij weten. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0