bob duynstee

Bob Duynstee als workshopleider
Als praatjesmaker in gesprek met de zaal over de vraag: hoe val je op? Weer eens wat anders dan: hoe val je af.
Workshop storytelling
Geïnterviewd door Salto TV Amsterdam over het thema storytelling.
Bob Duynstee als dagvoorzitter
Praatjesmaker op het lustrum ASC/AVSV in de Westerkerk in 1991, toen het pak van Caspar nog paste.
Bob Duynstee als dagvoorzitter
Dagvoorzitter op congres bedrijfsmaatschappelijk werkers in 2018
Bob Duynstee bedrijfsvideo, corporate story
Samen met Erik Willems in actie tijdens filmopnames voor een corporate storytellingproject bij HP Valves.
Bob Duynstee workshopleider workshop storytelling
Workshopleider ABN AMRO 'Communicatie bij Verandering' in de Efteling 2015.
Bob Duynstee journalist en schrijver, communicatieadviseur en storyteller
Op de foto met Nout Wellink na het interview "Ik ben geen groeifanaat."
Bob Duynstee als dagvoorzitter
Bij de uitreiking van het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Wij Amsterdamsche Studiosi' in 2001.
Workshop storytelling
Advocaat van de duivel op hoofdkantoor ABN AMRO in 2016
Bob Duynstee als moderator
Praatjesmaker op de Belgische week studentenvereniging 1987 met o.a. Carl Huijbregts (midden).
Bob als spreker, storyteller
Praatjesmaker op tennisclub Festina tijdens lustrum
Bob als storyteller en communicatieadviseur
Intellectuele voorbereiding op studententijd: eindexamen 1981 Ursula lyceum Horn

Witte raaf voor strategische en redactionele communicatieprojecten.

Een witte raaf in die zin dat ik altijd aan twee kanten heb gewerkt en ben blijven werken: zowel aan de strategische advieskant als aan de concrete uitvoeringskant. Die twee kan ik niet los van elkaar zien. Dat doe ik met een sterke focus op een verhaalkundige benadering van het communicatievak. Dat is voor mij de harde, wetenschappelijke kant van het vak. Vandaar ook mijn motto: wat je niet kunt vertellen, kun je ook nooit bereiken. 

Ander perspectief

Verwondering is misschien wel mijn diepste drijfveer: waarom zijn de dingen zoals ze zijn? Mij valt op wat voor veel mensen vanzelfsprekend is. Wat als het anders zou zijn? Doet het ertoe? Voor wie? Wat is dan het verschil? Ik breng andere perspectieven in en zie samenhang en patronen. Vaak door het proces van 'connecting the dots'. Dat is geen verdienste; zo zit ik gewoon in elkaar.

Bob Duynstee communicatieadviseur en storyteller
Het dorp waar mijn wieg heeft gestaan. Roggel, een klein, lief midden-Limburgs dorpje in een tekening van Ine Smeets

Hoe je van A naar B komt

Ik heb een brede interesse: recht, economie, religie, psychologie, natuurwetenschappen, (kunst)geschiedenis, cultuur, filosofie, politiek... Is daar dan toch een rode draad in te ontdekken? Zeker: de mens. Wie we zijn. Met ons karakter en ons gedrag. Hoe we onszelf zien, hoe we gekomen zijn waar we staan, hoe we verder willen gaan en vooral: hoe we daar komen. Dat geldt ook voor organisaties. Ik ben benieuwd naar het antwoord op de vraag hoe je van A naar B komt en wat B dan precies is -als je al weet wat A is. 

Journalistiek

Na mijn studie rechten (UvA) heb ik van 1990 tot 2000 een stevige basis gelegd in de landelijke journalistiek met achtergrondverhalen, reportages, interviews, essays, analyses en opiniërende artikelen. O.a. voor NRC Handelsblad, Volkskrant, het FD, Elsevier, HP/deTijd en een hele serie vakbladen, waaronder Advocatenblad, het Nederlands Juristenblad, De Journalist en COMMUNICATIE. Daar kon ik veel van mezelf in kwijt, maar minstens zo belangrijk: dan leer je pas echt researchen, interviewen, analyseren, argumenteren en verhalen maken. Wat een invalshoek is en hoe je onbeduidende onderwerpen mediageniek kunt maken. Oh ja, en je leert omgaan met deadlines.

opgericht door onze opdrachtgevers

Zonder het goed te beseffen, rolde ik in de wereld van de bedrijfsjournalistiek. Daar zat, als ik er zo op terugkijk, geen idee achter. Het destijds grootste advocatenkantoor van Nederland, Trenité Van Doorne vroeg of we hun corporate magazine wilden maken, waarna al gauw managementbureau Boer & Croon zich meldde: ook een corporate magazine graag. De dienst Verkeer & Vervoer van de gemeente Amsterdam kwam met allerhande vragen, de Hoge Raad der Nederlanden of we hun corporate brochure wilden maken, de Spaanse Handelsambassade of we hun nieuwsbrief wilden maken en Strukton of we hun jubileumboek konden schrijven. Zo is het begonnen. Daarom hoor je hier wel eens iemand gniffelen dat we zijn opgericht door onze opdrachtgevers. 

mediaprofessional en communicatieadviseur

Ondertussen leerde ik als hoofdredacteur van corporate magazines wat creatieve professionals als journalisten, tekstschrijvers, fotografen, illustratoren, vormgevers en drukkers nodig hadden qua sturing om in één vloeiend proces tot het beste resultaat te komen. Daar heb ik vanaf 1998 brede ervaring mee kunnen opdoen. Alleen merk je dan ook dat je altijd bezig bent met een groter verhaal. Wat is het grotere plaatje? Voor welke vraag is wat we maken eigenlijk een oplossing? Of zou dat een oplossing moeten zijn? En dus volgde ik van 2000/2002 de opleiding Senior Communicatieadviseur (C) bij de Stichting Reclame & Marketing en van 2005/2007 het curriculum Strategische Communicatie aan de UvA bij Ben Warner. Zo leerde ik om over de rand van de kookpot in de keuken te kijken.

ghostwriting, redigeren en procesbegeleiding

Ondertussen maakte ik vanaf 2001 profielen voor projectleiders, projectdirecteuren, bestuurders en professionals bij hun personal branding en communicatie, schreef ik speeches voor bestuursvoorzitters en consultants, redigeerde ik opiniestukken, position papersbeleidsnota's en adviesrapporten, evalueerde ik strategische processen en ruimtelijke, infrastructurele en sociale projecten (o.a. in opdracht van de gemeente Amsterdam) met vragen als: 'Hoe dan wel?' of 'Hoe nu verder?'

Storytelling Storyteller Bob Duynstee
Anders kijken naar de communicatie bij verandering. Hoef je achteraf ook niet meer te zeggen: 'hadden we het maar beter gecommuniceerd'...

corporate storyteller

Daarmee werd mijn werk wel heel breed. Wat dééd ik nou eigenlijk. Eén ding wist ik zeker: alles wat ik deed, had op de een of andere manier met verhalen te maken. Maar hoe zat dat dan precies met de rol van het verhaal van, voor en in organisaties? Daarom ben ik me vanaf 2009 gaan verdiepen in de wetenschappelijke kant van het fenomeen (corporate) storytelling. O.a. via literatuurstudie en masterclasses bij o.a. Manfred van Doorn en Robert McKee. Na een wonderlijke zoektocht ontdekte ik gaandeweg de harde waarde van een verhaalkundige benadering van communicatie voor organisaties rondom vraagstukken die te maken hebben met de reis van A naar B.

EEN KENNISMAKINGSGESPREK IS KOSTELOOS EN VRIJBLIJVEND

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.