'Alsjeblieft, kom nou eindelijk eens met het grote verhaal' 

Anke Huntjes, transitiemanager Ymere in 2013

Organisaties in Verandering; een inspiratieboek over verandering

Thematisch vakboek over verandering. Deel 5 uit de serie van het Leerhuis van het PMB Amsterdam. Onze rol: ghostwriting, interviews, tekstschrijven en projectmanagement.

Communicatie bij verandering, organisatieverandering en storytelling

Veranderen, hoe doe je dat? Daar zijn bibliotheken over volgeschreven. Hier zes persoonlijke verhalen in opdracht van ProjectManagement Amsterdam. Over de puntzakspecialist (door Arcadis), over persoonlijke opoffering (Ymere), over aanspreekbaarheid (Ahold), over aanpassen of verdwijnen (Hewlett Pachard), over steeds het verhaal vertellen (Spirit) en over de onderstroom (Jaap Boonstra).

'Je kunt als organisatie niet veranderen als je mensen op dezelfde manier blijven denken. Ik vergelijk het altijd met een succesvolle pizzakoerier die op enig moment een Italiaans restaurant begint. De eerste week loopt het storm, de tweede week zit er niemand meer. Dus belt de koerier zijn gasten op met de vraag waarom ze niet meer naar zijn restaurant komen. Is het eten niet goed? Nee, zeggen de gasten, het eten is prima. Ben ik te duur? Nee, de prijs is ook prima. Wat is er dan dat jullie niet meer komen, vraagt koerier. Nou, zeggen de gasten, we komen bij jou voor een avondje uit, maar we staan na een half uur al weer buiten, met de rekening op zak. Wat ik daarmee wil zeggen is dat een pizzakoerier goed is om snel te serveren, maar dat dat niet in alle omstandigheden ook het beste is om te doen. Want je opgave is een andere als je als pizzakoerier een Italiaans restaurant begint.'

Uit het interview met Bert van Eekelen, projectmanager van Arcadis.

inspiratiebron

Organisaties in verandering is een bundeling persoonlijke verhalen over verandering, bedoeld als inspiratiebron voor de enorme reorganisatie waar de gemeente Amsterdam in 2014 voor stond. Aantal pagina's 160.

interviews

Een citaat uit het interview met Anke Huntjes, transitiemanager bij Ymere: 'In die eerste maanden van 2013 hebben we daarvoor zware gesprekken gevoerd met de Raad van Bestuur. We zaten met hun aan tafel en wisten dat meer dan de helft van de bestuurders en meer dan twee derde van de 17 directeuren niet terug zou komen in een bestuurders- of directeursfunctie. Van een hiërarchische organisatie naar een netwerkorganisatie gaan, doet pijn! Dat waren dan ook echt lastige gesprekken. Op het moment dat zo’n plan eenmaal vorm begint te krijgen, gaan er ook allerlei persoonlijke emoties meespelen. Dat is onvermijdelijk. De voorzitter is op die momenten ook wel voor mij opgestaan, maar het kwam wel steeds bij mij binnen. Collega’s haalden uit naar mij persoonlijk: Anke, hoe kunnen jullie dit doen?! Maar als ik één les heb geleerd is het deze: doe het wel. Kaart het aan. Benoem het. Dat heb ik heel erg moeten leren.'