Een ghostwriter denkt met andermans hoofd

Ghostwriter gezocht? een ervaren ghostwriter kan zich goed inleven

U heeft een idee, een plan, een opzet. Voor een opiniërend artikel, een whitepaper, een presentatie, voorwoord, blog of speech. Maar u heeft geen tijd. Of u kunt zich maar moeilijk losmaken uit de dagelijkse beslommeringen. Of u zit te diep in de materie en kunt maar geen afstand nemen. Dan is een ghostwriter een uitkomst. Daar hebben wij veel ervaring mee.

Achter de schermen helpen om het verhaal van iemand anders goed op papier te krijgen zodat die ander er voor de schermen mee voor de dag kan komen. Dat is het idee. Dan kan het gaan om een position paper, rapport, whitepaper, grote offerte, een

opiniërend artikel, blog, voorwoord, speech of presentatie. Online is het vanwege de vindbaarheid belangrijk dat je SEO-vriendelijk weet te schrijven. Maar de belangrijkste competentie die je als ghostwriter moet hebben is inlevingsvermogen. Inlevingsvermogen in opdracht en opdrachtgever, in doel en doelgroep. Je probeert zo dicht mogelijk bij de taal en het woordgebruik van de opdrachtgever te blijven. Het is en blijft zijn verhaal.


waarom huur je een ghostwriter in?

Soms is het uit tijdgebrek dat iemand een ghostwriter inhuurt. Een andere keer ontbreekt het gewoon aan ervaring om een onderwerp op een aansprekende of mediagenieke manier neer te zetten. Dat is namelijk ook een vak. Bovendien zit je soms te diep in een onderwerp om het voor buitenstaanders nog begrijpelijk en interessant te maken.

ghostwrting van een wetenschappelijke artikel

Voor wetenschappelijke of vaktijdschriften is er nog wat voor te zeggen om van auteurs te verlangen dat ze hun verhaal zelf op papier zetten, al verfoeien redacteuren van vakbladen auteurs die geen ghostwriter in de arm hebben genomen vaak genoeg. Kunnen ze zelf het werk gaan overdoen.

Ghostwrting van een opinierend artikel

Maar wat is er eigenlijk op tegen om voor een artikel voor de opiniepagina’s van NRC, Volkskrant of FD of voor een presentatie of speech samen te werken met een ghostwriter? Alsof een ghostwriter op eigen houtje iets in elkaar draait waarbij de ander alleen bij het kruisje hoeft te tekenen. Onzin! Een ghostwriter mag dan wel ghostwriter genoemd worden, er is niks geheimzinnigs aan. Het gaat altijd om de bijzondere expertise, kennis, ervaring, opinie of visie van de ander. Die modelleer je als ghostwriter zo dat die past in het format van een opinieartikel, presentatie of speech en voor het publiek waarvoor de geschreven of gesproken tekst bedoeld is. 

applaus voor de opdrachtgever

De input komt altijd van de auteur die zijn naam onder het stuk zet. Het artikel, de position paper, presentatie of de speech is en blijft dus diens intellectuele eigendom, omdat het ook diens expertise en denkbeelden zijn. Zoals ik al zei: er is niks geheimzinnigs aan. En tot slot: een ghostwriter heet nou juist ghostwriter omdat niemand hem of haar te zien krijgt. Het applaus na afloop is voor de opdrachtgever. Een ghostwriter die daar moeite mee heeft, is geen ghostwriter en moet snel een ander vak kiezen. 

 Bob Duynstee

Meer weten? Laat het ons weten!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.