WORKSHOP STORYTELLING

De Workshop Storytelling kan helemaal op maat worden gemaakt. Een kennismaking met storytelling voor organisatie, afdeling of team maakt er altijd deel van uit.

Wij verzorgden Workshops Storytelling voor o.a:


workshop storytelling, cursus storytelling

Oriënterende vragen die in de kennismaking met storytelling aan de orde komen, zijn:  

  • Wat zijn de principes van storytelling?
  • Hoe werkt corporate storytelling in de praktijk?
  • Wat zijn de toepassingsmogelijkheden?
  • Hoe vind je verhalen die er toe doen?
  • Hoe maak je verhalen die er toe doen?
  • Hoe vertel je verhalen die er toe doen?
  • Hoe stuur je op al die verhalen?

We leren deelnemers aan de hand van oefeningen om technieken van storytelling in de praktijk te gebruiken. 

samen werken aan een verhaal

Een workshop storytelling leent zich uitstekend om samen aan een verhaal te werken. Dat kan de corporate story zijn, een position paper, product story of een mission statement. Welke elementen moeten in dat verhaal een plek krijgen? Welke woorden? Welke beelden? We schetsen samen het narratief, de volgorde der dingen en laten de verbeelding een woordje meespreken. Uiteraard identificeren we ons met de doelgroep voor wie het verhaal bedoeld is. Welk effect willen we bereiken? Welke emotie moet straks blijven hangen? Welke argumenten (position paper), frames en narratieven spelen mee? Wat moet iemand zich na drie weken van het verhaal nog kunnen herinneren? 

schrijfvaardigheid en/of presentatievaardigheid verbeteren

Van tevoren stellen we de leerdoelen vast. Dat kan heel concreet zijn: het verbeteren van de schrijfvaardigheid (bijvoorbeeld voor artikelen, blogs, whitepapers, longreads) en/of de presentatievaardigheid (presentaties, speeches, spreken in het openbaar) met technieken uit de wereld van storytelling. Deze workshop is duidelijk gestructureerd. We laten zien hoe de verhaalstructuur eruit ziet en hoe een verhaal is opgebouwd, wat werkt en wat niet werkt en waarom. Aan de hand van korte, praktische oefeningen laten we deelnemers ervaren hoe perspectief, identificatie en verbeelding werken. Daarnaast ontvangen deelnemers checklists en handige schema's waarmee ze zelf in hun organisatie met storytelling aan de slag kunnen.

organisatie ontwikkelen

Maar we kunnen storytelling ook in actie brengen door een organisatie- of communicatievraagstuk met storytelling en eventueel appreciative inquiry te behandelen. Daarvoor voeren we eerst een paar gesprekken met mensen in de organisatie en/of daarbuiten. Desgewenst aangevuld met een kortlopende survey. Het vraagstuk kan te maken hebben met je corporate story, met de interne of externe communicatie, met cultuur en/of identiteit, met kernwaarden (bepalen of laden), positionering of met gedrag. Het kan te maken hebben met je missie, visie of strategie of met een veranderingsproces. Het centrale thema van onze workshops is altijd ONTWIKKELING. 

de kracht van storytelling

Wat is de kracht van storytelling? Storytelling geeft een universeel verklaringsmodel met een voorspellende waarde voor het ontwikkelingsproces van een individu, team of organisatie. Door dat model te combineren met uitnodigende vragen, zetten deelnemers zichzelf op een positieve manier in de vertel-stand. We verkennen wat er al werkt, we laten de deelnemers aan het traject elkaar concrete verhalen vertellen over waardevolle ervaringen met het centrale thema. Door ervaringsverhalen en belevingsverhalen rondom het vraagstuk te verzamelen (inclusief de untold stories) en door deelnemers zelf een nieuwe toekomst te laten schetsen en de route daar naartoe te laten bepalen, door het aanleggen en verrijken van een verhalen-net waaruit geput kan worden, zetten we de verandering in gang. Zie ook: het evalueren van een incident, crisis of conflict.

uitvoering van de workshop storytelling

Tijdens de workshop zetten we deelnemers in de vertel-stand. Ook de deelnemers die normaal gesproken niet snel van zich laten horen. Daarnaast werken we met prikkelende stellingen, citaten, dilemma's of korte verhalen uit de onderzoeksfase. Zo werpen we ook licht op belemmerende onderliggende overtuigingen en noties die op het veranderingsproces van invloed zijn. Naast hele concrete aha's, is de workshop gericht op het verkrijgen van inzicht aan de hand van ervaringen, dromen, wensen, verwachtingen, beelden en ideeën. 

workshopleider

Onze workshops worden begeleid door Bob Duynstee.


Interesse in een gratis en vrijblijvend gesprek? Wij maken graag kennis. Bel Bob op 06.54.222.976 of:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.