Coaching effectief communiceren

Mijn coaching is gericht op de effectiviteit van persoonlijke en vakinhoudelijke communicatie. Mijn coaching is geschikt voor iedereen die in een zakelijke context effectiever wil communiceren. Dat kan een individuele bestuurder zijn, een team of een hele organisatie. De enige voorwaarde van mijn kant is dat je gemotiveerd bent en bereid om samen met mij op zelfonderzoek uit te gaan.

Coaching is heel persoonlijk. Ik neem als coach uiteraard ook mijn eigen persoonlijkheid mee. Dat moet over en weer klikken. Daarom maken we eerst kennis in een gratis intakegesprek waarin we ook de coachvraag bespreken en de context. We kijken meteen samen welke aanpak voor jou/jullie het beste zou werken. Op basis daarvan komen we samen tot een eerste plan van aanpak, inclusief de verwachte duur van het coachtraject, de locatie en uiteraard het gewenste resultaat c.q. de coachvraag. Daarna heb je een week de tijd om te kijken of het goed voelt en of je vertrouwen hebt in de voorgestelde procesaanpak en mijn rol daarbij.

praktische zaken van het coachingstraject

Gedurende het proces bereid ik onze sessies goed voor, zodat we stap voor stap ook vorderingen maken. Daarnaast zal ik je huiswerk opgeven. Bijvoorbeeld om bepaalde communicatiestijlen in de dagelijkse praktijk uit te proberen. Of om online een aantal vragen in te vullen of om een oefening te maken. Jij kunt mij ook huiswerk opgeven. Bijvoorbeeld om bepaalde dingen uit te zoeken of om ergens over na te denken. Dat hoort allemaal bij mijn aanpak. Vervolgafspraken plannen we per keer. Zo is er voldoende tijd is om inzichten in de praktijk uit te proberen. Gemiddeld duurt een coachingstraject daarmee zo'n vier à vijf maanden met gemiddeld zeven sessies. Uiteraard kan daar altijd van worden afgeweken. Aan het einde van een coachingstraject evalueren we het traject op de coachingsvraag en op de resultaten.

de basis van mijn coaching

De basis van mijn aanpak is dat ik jou nooit van goed naar beter kan helpen, maar dat jij dat alleen zelf kunt. En daar heb ik dan ook alle vertrouwen in. Ik zal je nooit vertellen wat je moet doen. Hooguit reik ik je iets aan of vraag ik of je eens iets uit wilt proberen en mij de volgende keer wilt vertellen hoe dat bevallen is. Die benadering baseer ik op het werk van Carl Rogers en Edgar Schein. Door het stellen van vragen zet ik aan tot zelfreflectie en zelfonderzoek. Daarin probeer ik te bemoedigen. Zo dringen we samen door tot de kern van jouw coachvraag. Dat proces kan soms heel persoonlijk zijn, maar we moeten wel het doel voor ogen houden: effectieve communicatie in een zakelijke omgeving. Dat je er daarbuiten ook veel aan kunt hebben, is dan mooi meegenomen. 

coach of adviseur

Maar ik ben ook een zeer ervaren communicatieprofessional. Ik schrijf speeches, artikelen en position papers voor voorzitters van Raden van Bestuur. Ik heb een eindeloze optocht aan bekende Nederlanders geïnterviewd, heb een rijke reeks aan organisaties geadviseerd op het gebied van communicatie, geef zelf workshops en brainstorms en heb regelmatig kleine en grote gezelschappen toegesproken. Kijk anders eens op Presentaties, hoe neem je mensen mee in je verhaal? Het zou ook zonde zijn om daar niet gebruik van te maken. Alleen... dan geef ik in onze sessies wel steeds duidelijk aan dat ik even van rol verander: van coach naar adviseur en weer terug.   

vragen die we samen kunnen behandelen

 • Wat is mijn dominante communicatiestijl en welke andere stijlen kan ik hanteren?
 • Hoe leer ik om open minded te luisteren naar mijn gesprekspartner? 
 • Hoe leer ik om gesprekken te voeren die tot concrete afspraken leiden? 
 • Op welke manier maak ik mijn ideeën en standpunten duidelijk aan anderen?
 • Hoe verbeter ik mijn presentaties?
 • Hoe zeg ik op een diplomatieke manier 'nee'? 
 • Hoe laat ik mijn lichaamstaal corresponderen met wat ik wil zeggen?
 • Hoe leer ik om korter en bondiger te communiceren?
 • Hoe zorg ik er voor dat anderen begrijpen wat ik bedoel? 
 • Hoe kan ik effectiever communiceren?
 • Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen bij mijn presentaties?
 • Hoe kom ik over zoals ik wil overkomen? 
 • Hoe voer ik moeilijke of confronterende gesprekken?
 • Hoe leer ik beter om te gaan met kritiek geven en/of ontvangen? 
 • Hoe hou ik de leiding tijdens lastige gesprekken?  
 • Hoe leer ik om te zeggen wat ik bedoel of wil zeggen als de ander assertiever en/of dominanter is?
 • Hoe leer ik om op een niet-agressieve/botte manier mijn punt te maken in een meeting?

Bob Duynstee is een zeer ervaren communicatieprofessional met meer dan 25 jaar professionele ervaring. Ook met presenteren, dagvoorzitterschap en speechschrijven voor voorzitters van Raden van Bestuur.  

Ja, ik maak graag een afspraak voor een gratis intakegesprek:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0