top of page

Van informatie naar impact

cursus

Van wetenschappelijk werk naar maatschappelijke relevantie 

Een cursus over narratief denken, publiek schrijven en media-optreden voor specialisten.

​​

 

Onderzoek aan universiteiten en hoge scholen vormt een schatkamer aan verhalen die een breder publiek verdienen dan – hoe belangrijk ook - alleen een peer group. Maar hoe kantel je het perspectief van het wetenschappelijke perspectief naar de maatschappelijke relevantie? 

 

Voor wie?

Voor wetenschappers, onderzoekers, promovendi en lectoren die de impact van hun kennis buiten de academie willen vergroten. De cursus is geschikt voor individuen én teams en wordt afgestemd op ervaring, doelgroep en doel.

 

Waarom deze cursus?

Wetenschappers denken vaak dat ze hun onderzoek of kennis tekort doen als ze een breder publiek willen bereiken: de samenleving, het bedrijfsleven en de overheid. 
Deze cursus laat zien dat dit met een perspectiefwissel niet aan de orde is. 

 

Toepassingsgebieden

 • Het verbeteren van communicatievaardigheden in het algemeen

 • Het verdedigen van proefschriften

 • De promotie van proefschriften

 • Artikelen in wetenschappelijke en publieke media

 • Optredens in publieke en social media

 • Pitches 

 • Presentaties

 • Fondsaanvragen

 • Projectvoorstellen

 • Betere samenwerking

 

Onderscheidend

In deze cursus probeer ik deelnemers het vertrouwen te geven om vanuit een ander perspectief naar hun onderwerp te kijken. Op een verhalende manier vertellen over hun wetenschappelijke werk en onderzoek doet geen geen enkele afbreuk aan hun academische status. In dat proces probeer ik hen te bemoedigen en te stimuleren. 

 

Programma

Een cursus in drie modules met een focus op maatschappelijke relevantie: 

 

 1. Narratief denken

 2. Journalistiek schrijven 

 3. Communicatie en presentatie

 

De bijeenkomsten zijn interactief, met oefeningen en workshops.
De hele cursus wordt op maat gemaakt.

Over de cursusleider

Storytelling-technieken

Behalve een introductie in de wereld van storytelling, zien deelnemers wat een verhaal is en waarom een verhaal werkt. Vervolgens oefenen we in deze module storytelling-vaardigheden door deelnemers hun eigen onderzoek te laten pitchen op een verhalende manier.

 

Deze module woelt de aarde om. 

 Journalistieke technieken

In deze module maak ik deelnemers vertrouwd met journalistieke genres en technieken. Ik laat deelnemers zien wat het verschil is in verwachting tussen een peer group en een breed publiek (dat niets verwacht) en wat dat betekent voor je ‘verhaal’. Deelnemers werken aan een concreet en publicabel artikel of opiniestuk voor een publieks- of vakblad.
 

In deze module zaaien we de grond in. 

 Communicatie  

In dit onderdeel leer je hoe je omgaat met de wetten van zichtbaarheid: relevantie en focus. Dus wat is je punt? Waarom doet het ertoe? En waarom nu?
In deze module brengen we de artikelen van deelnemers onder in de geschreven media. Je leert hoe krantenredacties en opinieredacties denken (en wat de verschillen zijn met wetenschappelijke tijdschriften), hoe formats zijn opgebouwd.


In deze module oogsten we wat we hebben gezaaid. 

bottom of page