top of page
Krassen op de eeuwigheid

Jubileumboek

Krassen op de eeuwigheid

Krassen op de eeuwigheid is een zoektocht naar de achterkant van raadsnota's in een bijzonder decennium. De jaren negentig waren een bewogen episode voor de ruimtelijke sector van Amsterdam. Samen met initiatiefnemer Herman van Vliet interviewden wij twintig sleutelfiguren.

Er tekende zich in die jaren een omslag af van sociale woningbouw naar koopwoningen die met het Oostelijk Havengebied begon. En de 'burger nieuwe stijl' deed van zich horen in referenda over de autoluwe binnenstad, IJburg en de Noord/Zuidlijn.


En wat moest Amsterdam met de enorme opbrengsten uit grondexploitatie beginnen? De IJ-as ontwikkelen of de Zuidas? We kunnen ons de luxe nauwelijks nog voorstellen, maar het geld klotste op het stadhuis tegen de plinten. De controverse IJ-as versus Zuidas spleet de geesten tot in het collega aan toe. Uiteindelijk reisde een zware delegatie voor de plannen op de IJ-oever af naar Den Haag en ... kwam terug met de Noord/Zuidlijn.  




Dit thematische boek vormde het startschot voor de OntwikkelingsAlliantie Amsterdam, een bundeling van zes diensten van de gemeente Amsterdam die verantwoordelijk zijn voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Het boek kreeg veel positieve persaandacht. 


Samen met initiatiefnemer Herman van Vliet interviewden wij twintig smaakmakers uit deze boeiende episode. We deden de redactie en de eindredactie.  


'We waren lange tijd dat rechtse cluppie tegen de linkse stroom in' -Wim Vehmeyer
'Het probleem van Amsterdam is niet dat we geen geld hebben, maar dat we geen grond meer hebben' -Ton Schippers
'Ik wilde niet het risico lopen dat ik het duurste natuurgebied van Nederland op mijn naam zou krijgen' -Henk van Veldhuizen
'Goh Edo, volgens mij verdien jij veel te veel voor wat je doet' -Edo Arnoldussen
'Ted, blijf jij maar buiten. Eén ambtenaar is genoeg' -Ted Zwietering
'Ik heb maar één vraag: kan je goed zwemmen?' -Hans Gerson
'Wat leuk meneer Stadig. Doet u dat nog eens een keer' -Duco Stadig
'Wat komt die Klinkert hier doen?' -Arie Klinkert

bottom of page