top of page

De achttiende kameel

Bijgewerkt op: 4 mrt.

Mijn vader vertelde mij dit verhaal toen ik een jongen was, niet ouder dan twaalf. Ik vond het destijds fascinerend: hoe kon dit? Het leek wel toveren. Maar mijn jongste broer die later wiskunde ging studeren, die wist dit verhaal haarfijn te ontzenuwen. Of moet ik zeggen: onttoveren? Later heb ik wel eens gedacht om deze metafoor te gebruiken voor deze website: we lenen onze expertise en ervaring in elk geval graag uit.

In de Arabische plaats Umut, de geboortegrond van sprookjes-van-1001-nacht, leefde eens lang geleden een oude man die wist dat zijn tijd gekomen was. Hij riep zijn drie zoons bij zich en verdeelde zonder veel omhalen zijn bezit. De helft ging naar de oudste zoon, de middelste zou één-derde krijgen en de jongste één-negende van vaders bezit.


 

Toen de broers na de begrafenis bij elkaar kwamen, bleek hun vader hen zeventien kamelen nagelaten te hebben. Dat was onmogelijk te verdelen zo. Alsof hij het erom gedaan had. De middelste stelde voor dat de oudste genoegen zou nemen met acht kamelen en dat de jongste, die met deze sleutel tenslotte de minste kamelen kreeg, er dan een extra zou krijgen. Maar de oudste vond dat de jongste daarmee meer zou krijgen dan hem toekwam. Lang verhaal kort: ze kwamen er met 17 kamelen niet uit.

 


Net toen ze het begonnen te hebben over het halveren van een kameel, kwam er een man op een kameel voorbij die het gekrakeel aanhoorde en voorstelde: ‘Neemt dan mijn kameel en verdeelt uw vaders erfenis.’ De broers die inmiddels al een tijd hadden zitten rekenen, zagen meteen het nut van deze geste in en dankten de voorbijganger. Immers achttien kamelen vielen zo juist heel gemakkelijk te verdelen. 

 


De oudste kreeg er met de helft negen, de middelste met een-derde zes en ook de jongste was ingenomen met zijn twee kamelen. Maar hé, nu bleef er opeens één kameel over: 9 + 6 + 2 is immers 17. Huh? Terwijl de drie broers elkaar stomverbaasd aankeken, nam de voorbijganger zijn kameel weer bij de teugels en verdween met een glimlach stap voor stap achter een zandheuvel. 

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page